Klidná a spokojená máma (nejen) v šestinedělí

Mateřství je neuvěřitelná cesta plná bezpodmínečné lásky, ale také občasných obav a pochybností. Jsem dost dobrá pro své dítě? Dělám to správně? Jak mám najít klid ve dnech, kdy se zkrátka nic nedaří?

Neboj se, všechny to zažíváme. Ať máme malé miminko, někam stále utíkající batole nebo vzdorovitého školáka. Být mámou prostě není procházka růžovým sadem, ale i tak si můžeme mateřství užít s úsměvem a bez výčitek. Jak na to?

1. Dopřej si čas jen pro sebe

Kdo nemá dítě, nikdy nepochopí, jak svíravá může někdy být ta naprostá ztráta soukromí a času pro sebe. Tvoje milované miminko tě prostě potřebuje neustále a během dne ti dopřeje jen pár okamžiků klidu a ticha. Tento stav trvalého ruchu, péče a starostí bývá pro psychiku žen po porodu neskutečně náročný. Pokud sama cítíš, že jsi dlouhodobě bez energie a horko těžko hledáš radost v každodenním bytí, možná je to právě tím, že nemáš vůbec prostor načerpat sílu

Já vím, že slovo odpočinek zní při péči o malé dítě jako utopie, ale jet dlouhodobě na plný plyn není možné. Hledej proto cesty, jak věnovat péči i sama sobě – domluv se s partnerem či rodiči na hlídání, najdi si výpomoc do domácnosti, objednej si dovoz jídla, nebo zkrátka jen na nějakou dobu sniž svá vysoká očekávání na to, jak by to mělo doma vypadat. 

Zkus si dopřát každý den čas jen pro sebe, i kdyby to mělo znamenat dát dítko partnerovi a jít na 10 minut obejít blok se sluchátky v uších. Možná ale nedáš dopustit na meditaci, protažení nebo jen klidný okamžik s šálkem tvého oblíbeného čaje a knížkou. Naordinuj si svůj pravidelný moment sebelásky a sebepéče, který ti pomůže načerpat energii. Díky tomu budeš spokojenější nejen ty, ale nakonec i tvé miminko. 

2. Odhoď obavy a přijmi vděčnost

Co když to nezvládnu? Co když nepoznám, co potřebuje? Jsem špatná máma, když moje dítě stále pláče? Je ti povědomé? Také se občas trýzníš podobnými obavami a strachy? Je normální, že se tak občas cítíš, nenech se ale svými strachy pohltit. Každá máma tyto myšlenky občas má – své děti prostě milujeme a chceme jim dát ze sebe to nejlepší. Ale vysoké nároky, které kvůli tomu na sebe klademe, nás místo motivace spíše ubíjí. 

Nenech proto své obavy a strachy, aby ovládly tvůj život, a snaž se najít v každém okamžiku i v každém dni to pozitivní. Skvělou a velmi efektivní metodou, jak se naučit myslet pozitivně je vědomé pěstování vděčnosti. Na konci každého dne si do zápisníku napiš několik věcí, za které jsi ten den vděčná. Pokus se často neopakovat, protože díky tomu si vypěstuješ schopnost hledat vděčnost i tam, kde bys ji dříve nebyla schopná najít. Bytí ve vděčnosti ti pomůže uvědomit si, co je v tvém životě důležité a s lehkostí mávnout rukou nad tím, co ti takový smysl nedává.

Měj na paměti, že v tom nejsi sama, všechny mámy si tím prochází. I proto se ve své praxi laktační a nosicí poradkyně zaměřuji právě i na psychickou podporu žen v šestinedělí a na rodičovské dovolené

V rámci Balíčku po porodu ti mohu nabídnout:

  • laktační poradenství v porodnici i v pohodlí tvého domova – online i osobně,
  • rady, jak manipulovat s miminkem,
  • jak si vybrat vhodnou polohu ke kojení,
  • jak zvládnout a zažehnat potíže při kojení,
  • jak své miminko nosit, uvázat šátek či vybrat vhodné nosítko,
  • uvolňující masáž rebozo a mnoho dalšího.

Budu tvou podporou osobně i na telefonu v okamžicích, kdy to budeš nejvíce potřebovat. A nejen to, díky včasnému poradenství před porodem, ale i po něm budeš mnohem klidnější, sebevědomější a spokojenější.

3. Pomalu, postupně a s klidem

Jak se říká – není každý den posvícení. I ta nejusměvavější a nejklidnější máma, kterou nyní možná sleduješ na Instagramu, má své špatné dny, které s tebou ale nejspíš nesdílí. Všechny je máme! Důležité ovšem je vědět, že jeden špatný den z tebe špatnou mámu rozhodně nedělá a také neurčuje, jaké budou ty dny další. Tvé dítě potřebuje tebe a tvou přítomnost a lásku a na tom, kolik úkolů jsi za den zvládla, naprosto nezáleží. 

V dřívějších dobách vychovávala jedno dítě celá vesnice. Starší i mladší ženy pomáhaly dítě hlídat, staraly se o jeho potřeby i zábavu. Ale svět se mění a najednou jsi na to všechno sama. Celých 24 hodin denně musíš být k dispozici a nejen to – očekává se, že budeš přesně vědět, co dělat! Okamžitě vyřešíš každé bebíčko i teplotu, zabavíš dítko vhodnými výchovnými metodami ideálně v Montessori stylu, uvaříš pestrá a vyvážená jídla a k tomu budeš mít i perfektně uklizeno. Trošku moc nároků na jednoho člověka, ne?

Jestli se i ty cítíš v mateřství naprosto přehlcená povinnostmi, věř, že ta největší očekávání na sebe většinou klademe my samy. To my chceme být perfektní mámy, ale nic takového jako perfektní máma neexistuje. Nebyla by ale lepší spíš spokojená máma

Shoď ze sebe břemeno povinností, které sis naložila, a každý den se zkus zaměřit třeba jen na 3 hlavní úkoly, které chceš stihnout. A ostatní pusť z hlavy. Buď k sobě tak milá a vstřícná, jako jsi k ostatním, a uvidíš, jak se tvé dny promění. No a pokud máš stále pocit, že za den „nic” neuděláš, tak si vem zápisník a pero a jeden den si zkus všechny své činnosti zapisovat. Každé přebalení, nakojení, procházku, úklid, a podobně. Slibuji, že budeš překvapená, jak dlouhý je tvůj seznam „nicnedělání”!

Být mámou je neskutečně náročná práce, která ti ale zároveň přinese tolik lásky, kolik jsi netušila, že dokážeš pojmout. Pamatuj, že vždy děláš to nejlepší, co v danou chvíli můžeš a nebuď proto na sebe zbytečně přísná. Pro své miminko jsi tou nejlepší maminkou pod sluncem, ale přesto se neboj požádat ostatní o pomoc a podporu, aby sis dokázala každý okamžik se svým děťátkem užít ve větším klidu a pohodě. 

Podobné příspěvky

Přejít nahoru